Hoe kom je erop om hypnotherapeut te worden als arts?
Korte antwoord: krijg een burn-out
Iets meer genuanceerde antwoord:
Ik heb sinds 2006 gewerkt in de GGZ. Altijd op acute klinische opname-afdelingen: volwassenen en ouderenpsychiatrie. Meerdere keren ook de vraag gekregen waarom ik me niet zou specialiseren tot psychiater. Hierover heb ik altijd gedacht: dat wil ik niet, dat past niet bij me. De nadruk ligt mij tegenwoordig als psychiater te veel op medicatie en op het stellen van een diagnose om daar dan medicatie op toe te schrijven en het voelde als een te grote verantwoordelijkheid, aangezien je niet alleen behandelaar bent maar je ook een overkoepelende functie op de afdeling hebt, waar ik toen gewoon echt niet aan toe was.
Daarnaast werd me gevraagd of ik me zou willen bijscholen in het een of ander.
Gesprekstechnieken
Waar ik naar vroeg was gesprekstechnieken. Hoe je beter zou kunnen luisteren naar de client/patiënt en dat diegene ook meer in staat was naar zichzelf te luisteren. Want wat me ook opviel was dat patiënten tegen iedere behandelaar hetzelfde verhaal vertelden wat bij de patiënt een gevoel van frustratie en vermoeidheid veroorzaakte om weer hetzelfde verhaal tegen weer een nieuwe behandelaar te moeten vertellen en daarbij ook alle negatieve emoties opnieuw op te rakelen en bij mij ook het gevoel gaf niet echt verder te komen.
Deze gesprekstechnieken had ik vooralsnog niet gevonden.
Een burn-out
2021 raakte ik in een burn-out. Ik kon niet meer. Dus ja wat dan? Ik ben zolang ik me kan herinneren spiritueel georiënteerd geweest en heb me altijd de grote levensvragen afgevraagd en ik ging me nu opnieuw richten op persoonlijke ontwikkeling. Ik dacht als ik mezelf verander, verandert mijn realiteit en mijn omgeving ook. En begon te lezen. Hier was ik eigenlijk ook al jaren niet meer aan toe gekomen. In het begin was mijn energie zo laag dat ik kinderboeken van Lemniscaat las. Om te werken aan mijn eigen energie las ik boeken over energetische geneeskunde. Ik had reeds voor “mijn burn-out” een cursus ontspanningsmassage afgerond en dus dacht ook wel aan optie om me verder te scholen als massagetherapeut. Daarnaast vroeger ook wel gedacht aan Chinese geneeskunde met acupunctuur en dit opnieuw verder onderzocht en meerdere boeken over gelezen. En ook hierover overwegend om een studie acupunctuur/ Chinese massage te gaan volgen. Toch was er wel elke keer twijfel. Is het niet te ver rijden? Wil ik me echt helemaal aan overgeven, zijn dit de antwoorden die ik zoek? En het was zeer gericht op het lichaam, terwijl het lichaam naar mijns inziens zich aanpast aan het bewustzijn/energie/geest van de mens.
Mijn spirituele zoektocht
Vervolgens op YouTube het spiritueel platform Kukuru van Giel Beelen gevonden en met talloze sprekers kennis mogen nemen. Eerst Pim van Lommel cardioloog over bijna dood-ervaringen, en vervolgens Marieke van Meijeren van de Bewustzijnschool met transcendente reizen. Op haar soul-app van de Bewustzijnschool was een podcast van een hypnosesessie van haar met Edwin Selij. En toen werd ik “aan” gezet. Ik dacht tijdens de sessie, dit kan ik ook! En dit wil ik ook kunnen! Ik zocht de site van Hypnose Instituut Nederland op en was direct verkocht. Het voelde helemaal precies wat ik zocht. En het was ook nog eens online. Ik heb me direct aangemeld en inmiddels ben ik twee opleidingen verder en start ik binnenkort de laatste.
Wat me ontzettend aansprak van hypnotherapie is het feit dat er gewerkt wordt met de gesprekstechniek die neuro linguistisch programmeren wordt genoemd. Hiermee stel je vragen aan je client niet zozeer om informatie te verzamelen om een diagnose te kunnen stellen, maar om de client zijn model van de wereld in een breder perspectief te zien waardoor er antwoorden kunnen komen voor de client om met zijn verhaal te dealen en misschien eens een ander verhaal te gaan vertellen, waardoor er ook beweging komt en het leven weer dynamisch wordt.
Hypnotherapie is licht, luchtig en met snel resultaat
Verder is de therapie met hypnose heel licht en luchtig en snel. Het werkt heel ontspannend voor lichaam en geest. En er is empathie en begrip voor de mens. Voor het probleem is er een iets andere benadering want ja dat probleem daar willen we van af, dat wil de client en de therapeut lekker weg hebben, dus van dat probleem maken we niet een hele serieuze issue , want ja het gaat naar de spreekwoordelijke vuilnisbelt. Dus het is zowel voor de client als voor de behandelaar leuk om met elkaar te spreken en van gedachte te wisselen en te lachen en natuurlijk als er verdriet is of andere emoties om te verwerken en door te werken, dan is hier de ruimte voor maar over het algemeen is het een prettige ontmoeting in plaats van heel zwaar, waarbij de client op ziet tegen het gesprek en de behandelaar ook denkt hopelijk gaat het goed. Dus zodoende ben ik als arts ook hypnotherapeut geworden en nog steeds heel blij met mijn keuze. Mijn website is inmiddels online en ik ben alive and kicking!
Liefs Judith